Wie is claire vanden abbeele?

claire vanden abbeele (°31/1/1953) is kunstenares, auteur en therapeute gespecialiseerd in verliesverwerking. Haar schilderijen en boeken getuigen van een verlangen naar een leven in en met het wezenlijke. Ze kreeg 'De Pluim' van de Koning Boudewijnstichting op 3/12/2004 en werd op 11/12/2006 gekozen tot SAM van de Week, een samenlevingsproject in de media met Kathy Lindekens. Op 17/3/2008 zat claire in het panel van de workshop 'Werken met de eigen kracht van mensen' van het Prinses Mathildefonds waarin samen met Prinses Mathilde hulp gezocht werd voor ouders.

claire met Prinses Mathilde panel met Prinses Mathilde

werken met Mijn Herinneringsboek

Zij is bezieler van vzw De Verbinding, een vereniging voor mensen die elkaar nabij zijn. Jaarlijks richt De Verbinding vzw meerdere ontmoetingsdagen in waar op een creatieve en helende manier door middel van gesprek, schilderen, kleien, tekenen... gewerkt wordt met wat erin mensen, jong en oud, leeft aan pijn, verdriet maar ook aan mooie herinneringen en dromen. Op deze dagen krijgen ze de gelegenheid lotgenoten te ontmoeten.

De Verbinding vzw organiseert ook workshops 'Het kunstwerk mens: verbindend werken rond bewustwording'. Het zijn weekends en vierdaagsen voor mensen die op zoek zijn naar verdieping en levenskracht en stil willen staan bij thema's als liefde, ruimte, tijd, echtheid, stilte... en door middel van het kunstzinnig proces het diepste wat hen beroert tot expressie willen brengen.

VerstillingZe stelt tentoon in binnen- en buitenland. Haar liefde voor het schilderen en het voortdurend appèl tot verwezenlijking en communicatie brengen haar steeds oog in oog met het mysterie van leven, liefde en dood. Telling stories 1 Thema's die als metaforen vorm krijgen in woord en beeld. De schilderijen weerspiegelen dromen, verlangens, herinneringen. Ze vertolken hoe verleden en heden met elkaar verbonden zijn en sporen van liefde en gemis achterlaten.

Bij Davidsfonds verscheen 'Herinneringen aan een geliefde'. Uitgeverij Lannoo verzorgde de uitgaven van haar boeken: 'De kunst van het afscheid nemen', 'Nu jij er niet meer bent', 'Mijn herinneringsboek', 'Jij bent gekomen om te blijven', 'Wie was kan nooit vergaan', 'Onuitwisbare tekens van liefde', 'Ik lees je met vrouwenogen', 'Ik verga in dagen en dromen', 'Zij is wie ik ben', 'Alleen de liefde', 'Meer dan verdriet', 'Er zijn voor jou', 'Vrouwenogen', 'Als ik troost kon zijn', 'Als vrouwen beminnen', 'Alles wacht op ons', 'Vallen en opstaan' en 'Op weg naar je ware zelf'.

claire vanden abbeele